Portalul judetului Salaj
Sectiuni
Catalog firme Hoteluri & Pensiuni Restaurante Imobiliare Auto Diverse Contact
Autentificare
· Parola uitata?
· Inregistrare
Reclama
Ce trebuie sa stim inainte de a instala Windows Vista
Adaugat pe 8 decembrie 2006.

Navigare:
· Inapoi la lista de articole
· Inapoi la pagina principala

Functionalitatile imbunatatite Windows Vista si efectele vizuale Aero Glass vin cu pretul unor cerinte de sistem mai exigente. Inainte de a alege o anumita versiune Vista va trebui sa verificati unele aspectele ce tin de performantele sistemului.

Windows Vista are o noua interfata de utilizator numita Aero, iar in cazul in care sistemul de operare detecteaza anumite caracteristici de performanta pe masina pe care este instalat, veti beneficia de Aero Glass. Astfel, anumite elemente ale ferestrelor sunt translucide iar comenzile executate sunt animate cu efecte tridimensionale.

Aero Glass solicita mult mai mult placa video decat optiunea Aero, iar pentru utilizatorii ale caror sisteme nu indeplinesc nici cerintele minime pentru a rula Aero, exista o interfata de utilizator clasica asemanatoare celei folosite de Windows 2000. Pentru a rula Aero Glass va trebui sa aveti instalate drivere Longhorn Display Driver Model (LDDM). NVIDIA ofera un driver Vista Beta 1 LDDM, iar pentru ATI sunt disponibile de asemenea drivere LDDM. Placa video trebuie sa aiba memorie suficienta (64 MB minim, 128 MB recomandat) si trebuie sa beneficieze de suport complet DirectX 9.

Microsoft a creat doua categorii hardware distincte pentru producatorii de PC-uri - Vista Capable sau Premium Ready. Statiile Vista Capable au cerinte hardware mult inferioare celor din categoria Premium Ready, au componente mai putin costisitoare, ruleaza mai incet si nu pot folosi interfata grafica Aero Glass.

Multe din cerintele hardware sunt foarte usor de indeplinit, pentru un sistem de operare atat de sofisticat. Elementul principal este placa video, dar poate fi folosita si o placa video cu performante modeste, daca nu doriti sa rulati in interfata Aero Glass. Majoritatea calculatoarelor existente sunt pe deplin capabile sa ruleze Windows Vista cu o placa 2D standard.

1.  Verificati daca statia este pregatita pentru un upgrade. Inainte de toate, trebuie sa descarcati si sa rulati
Windows Upgrade Advisor . Acest utilitar va examina computerul si va indica versiunile Windows Vista pe care acesta este capabil sa le ruleze. Upgrade Advisor indica doar daca Windows Vista poate rula sau nu pe PC-ul respectiv, dar nu va specifica cerintele hardware indeplinite sau nu.

2.  Procesorul - cerintele Windows Vista in privinta procesorului nu sunt exagerate. Pentru a fi considerat Vista Capable, computerul trebuie sa aiba un procesor de cel putin 800 MHz, iar pentru Premium Ready 1 GHz. Majoritatea computerelor vandute in ultimii ani indeplinesc aceasta cerinta.

3.  Memoria - pentru a se incadra in categoria Vista Capable, PC-ul trebuie sa aiba cel putin 512 MB RAM, iar pentru Premium Ready se recomanda 1GB RAM. In cazul in care calculatorul dvs. nu indeplineste aceasta conditie, un upgrade de memorie nu este foarte costisitor.

4.  Placa video - pentru utilizatorii interesati de interfata grafica 3D Aero Glass, placa video trebuie sa aiba suport DirectX 9 si este recomandata compatibilitatea WDDM (model Windows standard pentru drivere video). Pentru a fi considerat Premium Ready, memoria video trebuie sa fie de minimum 128 MB RAM. Placile video Vista Capable necesita doar 64MB RAM. Daca nu intentionati sa folositi interfata Aero Glass si aveti deja o placa Vista Capable, nu aveti motiv sa va cumparati o placa video noua.

5.  Spatiu pe HDD - datorita cresterii constante a capacitatii de stocare in ultimii ani, spatiul pe HDD nu este o problema majora. Pentru a instala si rula Windows Vista dimensiunea HDD trebuie sa fie de minimum 40 GB cu 15 GB spatiu disponibil.

6.  Unitatea DVD - Windows Vista este livrat pe DVD, deci pentru a-l instala va trebui sa folositi o astfel de unitate. Pretul pentru un upgrade este destul de accesibil.

7.  Alegerea versiunii - sarcina mai dificila spre deosebire de versiunile anterioare Windows.

Vista este disponibil in cinci variante:

  • Windows Vista Home Basic - contine functionalitati de baza ale sistemului de operare. Daca nu aveti nevoie de caracteristici avansate, cum ar fi Aero Glass, aceasta este versiunea ideala pentru dvs. Utilizatorii privati care intentioneaza sa foloseasca Windows Vista la domiciliu probabil vor alege aceasta versiune, desi trecerea la Windows Vista Home Premium ofera caracteristici imbunatatite.
  • Windows Vista Home Premium - versiunea ar putea fi descrisa ca o combinatie intre Windows XP Home si Windows XP Professional. Ofera functionalitati superioare fata de Vista Home Basic si probabil va fi aleasa de majoritatea utilizatorilor de nivel mediu spre avansat.
  •  Windows Vista Business - versiune comparabila cu Windows XP Professional. Ofera functionalitati business standard si probabil va fi prezenta pe majoritatea statiilor din corporatii.
  • Windows Vista Enterprise - ofera functionalitati avansare precum BitLocker Drive Encryption pentru laptop-uri, instrumente de asigurare a compatibilitatii intre aplicatii si suport multi-language.
  • Windows Vista Ultimate - combina cele mai performante caracteristici prezente pe toate editiile enumerate anterior pentru un sistem de operare complet. Versiunea include si Windows Media Center.

8.  Verificati compatibilitatea aplicatiilor - inainte de a instala noul sistem de operare este recomandat sa verificati daca aplicatiile pe care le folositi in mod curent vor rula sub Windows Vista. Puteti descarca Application Compatibility Toolkit pentru a identifica eventualele aplicatii incompatibile.

9.  Salvati fisierele utile - salvarea propriilor fisiere are o importanta deosebita, si de multe ori acest lucru este omis in timpul procedurilor de amploare necesare instalarii unui nou sistem de operare. In plus, verificati daca aveti kit-urile de instalare pentru aplicatiile software existente si informatiile de licentiere complete.

10.  Laptop-urile trebuie sa indeplineasca aceleasi cerinte de performanta ca si statiile desktop. Din pacate, in cazul in care placa video nu este compatibila, nu se poate face un upgrade.

Sursa: GECAD NET

Pentru ca reclama ta sa apara mai jos contacteaza-ne folosind pagina de contact

Magazin Salajean Lenjerie Sexy Anunturi Sibiu Anunturi Baia Mare Agentii Imobiliare Baia Mare
You must set the ad_network_ads_405.txt file to be writable (check file name as well).