Portalul judetului Salaj
Sectiuni
Catalog firme Hoteluri & Pensiuni Restaurante Imobiliare Auto Diverse Contact
Autentificare
· Parola uitata?
· Inregistrare
Reclama
Regele a murit
Adaugat pe 12 decembrie 2017.

Navigare:
· Inapoi la lista de articole
· Inapoi la pagina principala

Regele Mihai, ultimul monarh al Romaniei, a incetat din viata azi, 5 decembrie 2017, la varsta de 96 de ani. In aproape un secol de viata, Regele a trecut prin evenimente dramatice, iar unele date din biografia sa au intrat în istoria universal.

Regele Mihai s-a nãscut la  25 octombrie 1921, in Sinaia, fiind fiul principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea) și al prințesei Elena.

Din partea tatãlui este nepot al regelui Ferdinand I și al reginei Maria, iar din partea mamei nepot al regelui Constantin al Greciei. Astfel, Mihai al României este descendentul celor mai importante familii regale și imperiale ale Europei, printre ele numãrându-se familiile regale britanicã, rusã și habsburgicã, strãmoși direcți ai sãi fiind țarii Nicolae I și Alexandru al II-lea al Rusiei, regina Victoria a Marii Britanii, împãrați habsburgi, regi ai Prusiei, Portugaliei șamd.

Este strã-strãnepot al reginei Victoria a Marii Britanii atât pe filierã maternã, cât și paternã. Este vãr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Cãsãtoria propriu-zisã a pãrinților sãi a fost scurtã și nefericitã, din cauza nepotrivirii celor douã personalitãți. În 1925, principele Carol a profitat de o îndatorire protocolarã, reprezentarea dinastiei la înmormântarea reginei consoarte Alexandra a Marii Britanii, pentru a nu se mai întoarce în România. S-a întâlnit cu amanta sa Elena „Magda” Lupescu în strãinãtate și a renunțat la tron, cei doi stabilindu-se în cele din urmã în Franța. Regele Ferdinand era decis sã nu tolereze din nou aceastã nouã dovadã de nesupunere a fiului sãu, care dezertase și în timpul Primului Rãzboi Mondial. Deși unii politicieni, precum Constantin Argetoianu, au pledat pe lângã rege sã se rãzgândeascã, acesta a convocat un Consiliu de Coroanã în cadrul cãruia Carol a fost exclus de la succesiunea tronului și din familia regalã, primind numele de Carol Caraiman. Prinț moștenitor a devenit fiul lui Carol, Principele Mihai.

Deja în 1925 starea de sãnãtate a regelui Ferdinand era fragilã, și acesta a murit în iulie 1927, de cancer intestinal. În consecințã, Mihai i-a succedat la tron bunicului sãu. La scurt timp a murit însã și Ionel Brãtianu, conducãtorul Partidului Național Liberal, și, dintre frații sãi, cel mai versat politician. Astfel, prima venirea la putere a lui Mihai a stat sub semnul slãbirii autoritãții celui mai important partid politic de pânã atunci.

Regele Mihai a avut doua domnii, in perioadele 1927-1930 si 1940-1947. Ajuns pe tron la 5 ani si 9 luni, regele a fost obligat sa abdice pe 30 decembrie 1947, intercaland domnia tatalui sau, Carol al II-lea, care a abdicat dupa un deceniu pe tron.

Pe 23 august 1944, maresalul Ion Antonescu a fost arestat, dupa o lovitura de stat si dupa intrarea fortelor sovietice in Romania, iar pe 6 martie 1945, regele Mihai a fost nevoit sa numeasca un guvern la presiunile sovieticilor, care era dominat de Partidul Comunist Roman. Prim-ministru a fost numit Petru Groza.

Opozitia sa fata de guvernul comunist a incetat in cele din urma in 1947. Dupa ce a cunoscut-o pe viitoarea sa sotie, printesa Ana de Bourbon-Parma, la nunta viitoarei regine 

Elisabeta a II-a a Marii Britanii, in noiembrie 1947, regele Mihai a fost obligat sa abdice luna urmatoare si a trait in exil, la Versoix, in Elvetia.

Casatoria cu viitoarea regina Ana a Romaniei a avut loc in luna iunie 1948, cei doi avand cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria.

Cetatenia romana i-a fost retrasa pentru aproape jumatate de secol, din 1948 pana in 1997, perioada in care a trait in Elvetia si in Marea Britanie. Pentru a-si intretine familia, regele a fost pilot de curse comerciale. 

De Craciunul anului 1990, regele si membri ai familiei regale au fost intorsi de politie din drumul spre Manastirea Curtea de Arges, pe autostrada Bucuresti - Pitesti, fiind nevoiti sa revina pe aeroport si sa paraseasca tara, cu toate ca initial regele primise o viza pentru 24 de ore.

In 1992, regele a revenit in tara, a mers la Manastirea Putna si a fost primit cu foarte mare simpatie in Bucuresti. Cu ocazia Pastelui din acel an, se estimeaza ca aproape un milion de oameni au iesit in strada pentru a-l vedea pe monarh, insa acestuia i s-a interzis apoi sa intre in Romania pana in 1997, la un an dupa ce Ion Iliescu a pierdut puterea, in fata lui Emil Constantinescu. Atunci, regele a primit din nou cetatenia romana.

Si in 1994 regele Mihai a fost intors de pe aeroport, cu cateva zile inainte de a implini 73 de ani, neputand sa primeasca viza, iar in anul 1995 nu a primit voie sa intre in tara, fiind invitat de Emil Constantinescu la inmormantarea fostului lider taranist Corneliu Coposu.

In anul 2001, are loc reconcilierea lui Ion Iliescu cu regele Mihai, caruia presedintele de atunci i se adreseaza cu "sire", iar familiei regale ii este retrocedata o parte din proprietati.

Un deceniu mai tarziu, au avut loc doua momente de sentimente opuse pentru regele Mihai si familia regala. Intai, pe 22 iunie 2011, presedintele Traian Basescu si-a atras destule antipatii, dupa ce l-a atacat pe regele Mihai, despre a carui abdicare a spus ca a fost "un act de tradare nationala" si ca "a fost sluga la rusi". Casa Regala a preferat sa nu raspunda sefului statului. Ulterior, Basescu n-a participat la discursul regelui din Parlament, pe 25 octombrie din acelasi an, cu ocazia implinirii de catre rege a varstei de 90 de ani.

"Nu putem avea viitor fara a ne respecta trecutul. (...) Coroana regala nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare a independentei si suveranitatii noastre. (...)

Cinismul, interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata. Romania a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre servite responsabil si generos. (...) Am servit natiunea romana de-a lungul unei vieti lungi si pline de evenimente, unele fericite si altele nefericite.

(...) Nu trebuie uitate si pamanturile luate. Este dreptul lor sa decida daca doresc sa traiasca in tara noastra. Juramantul meu a fost facut si continua sa fie valabil pentru toti romanii, ei sunt toti parte a natiunii noastre. Sta doar in puterea noastra sa facem tara statornica, prospera si admirata in lume. Nu vad Romania ca pe o mostenire, ci ca pe o tara luata cu imprumut de la copiii nostri. Asa sa ne ajute Dumnezeu!", a spus atunci regele Mihai.

 Ramas bun, Majestate! 

Pentru ca reclama ta sa apara mai jos contacteaza-ne folosind pagina de contact

Magazin Salajean Lenjerie Sexy Anunturi Sibiu Anunturi Baia Mare Agentii Imobiliare Baia Mare
You must set the ad_network_ads_405.txt file to be writable (check file name as well).