Portalul judetului Salaj
Sectiuni
Catalog firme Hoteluri & Pensiuni Restaurante Imobiliare Auto Diverse Contact
Autentificare
· Parola uitata?
· Inregistrare
Reclama
Ziua Republicii?
Adaugat pe 30 decembrie 2011.

Navigare:
· Inapoi la lista de articole
· Inapoi la pagina principala

Ziua Republicii - 30 Decembrie


Pentru multa lume, 30 decembrie este o zi obisnuita. Penultima a anului. Vine Revelionul si suntem pe ultima suta de metri cu pregatirile.
In istorie, insa, 30 decembrie reprezinta, pentru romani ca natiune, o zi de doliu.

Serbata an de an in perioada comunista, 30 decembrie amintea de "desavarsirea revolutiei democratice si instaurarea Republicii in Patria noastra. Republica - cea mai progresista forma de guvernamant". Totusi, lucrurile trebuie puse in ordine pentru a vedea exact ce s-a intamplat. -->

De cand se formase statul roman modern (1859), forma de guvernamant fusese monarhia, devinita oficial constitutionala in vremea Regelui Carol I. Cu aceasta organizare guvernamentala, Romania a trecut prin Razboiul de Independenta, Razboiul de Reintregire si al Doilea Razboi Mondial.

Regele Mihai I in 1946 - arhiva revistei LIFE.

In 1947, Rege era tanarul Mihai I, care in prima domnie (1927-1930) domnise prin Regenta, iar in a doua (1940-1947), pana in 1944, domnise sub autoritatea Maresalului Antonescu si, mai apoi, a Uniunii Sovietice (dupa 23 august 1944).

Guvernul Groza la Presedintia Consiliului de Ministri, in 1946 (arhiva LIFE).

Din 1945, odata cu instalarea fortata a guvernului pro-comunist al lui Petru Groza, rolul Regelui devenise pur simbolic, comunistii nemaideranjandu-se nici macar sa-i ceara semnatura pe anumite decrete, asa cum ar fi cerut Constitutia.

P. Groza ranjeste la fotograf in 1946. Avea si de ce: planurile mergeau bine. (arhiva LIFE)

Petru (Petre) Groza (1884-1958) a fost Presedinte al Consiliului de Ministri in perioada 1945-1952 si prin actiunile sale, a facilitat instaurarea comunismului. Notorii sunt stabilizarea monetara din 1947, colectivizarea si nationalizarea.

Regele cu mama sa, Elena - 1946 (arhiva LIFE).

La nivel politic, Regele Mihai ii mai avea alaturi doar pe Regina-Mama Elena si un grup restrans de fideli. La nivel de natiune, avea sustinerea populara. In tarile vecine Romaniei, lucrurile se precipitau. In Bulgaria, Printul Regent Kiril a fost executat si a fost "proclamata" Republica Populara, Ungaria era deja Republica Populara, Iugoslavia era si ea in mainile comunistilor condusi de Tito. Romania era ultima democratie din Balcani.

Regele Mihai sosind la Londra, 1947 - una din ultimele fotografii cu Regele ca Sef al Statului (arhiva LIFE).

In noiembrie 1947, Regele Mihai a participat la Londra la nunta verisoarei sale, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Intre timp, Stalin adresase Guvernului Groza un ultimatum prin care cerea rezolvarea "problemei monarhiei din Romania" pana la finele lui 1947. Comunistii au intrat in panica. Mai tarziu, manualele de istorie falsificata aveau sa scrie: "Devenise acum posibila si obiectiv realizabila inlaturarea institutiei perimate a monarhiei".

Actul de abdicare, reprodus pe afise ce au fost lipite pe ziduri si garduri in toata tara.

Pe 30 decembrie, Regele revine in Bucuresti de la Sinaia pentru o audienta urgenta ceruta de Petru Groza, la Palatul Elisabeta de la Sosea. Groza a venit insotit de Gheorghe Gheorghiu-Dej. Dupa un schimb de replici, i-au pus Regelui in fata actul de abdicare, deja redactat de ei. Sub amenintarea uciderii a 1000 de demonstranti arestati la manifestarile pro-monarhice, Groza si Dej au obtinut semnatura Regelui. Groza nu a ezitat sa spuna ca are un pistol in buzunar, in caz ca lucrurile nu s-ar fi desfasurat pasnic.

Proclamatia instaurarii RPR - foto de aici.

Groza si Dej au mers in Dealul Mitropoliei, la Adunarea Deputatilor (Senatul nu mai exista, intrucat Parlamentul devenise unicameral pentru a le fi mai usor comunistilor sa treaca legile), unde s-a proclamat noua forma de Stat, Republica Populara. In manifeste tiparite de cateva zile, Guvernul anunta bucuros populatia de marea schimbare. Populatia, insa, nu se bucura. Numele noului Stat roman era Republica Populara Romana (Romina) (RPR), stat al oamenilor muncii de la orase si sate. Groza a tinut sa mentioneze ca "istoria va inregistra o lichidare prieteneasca a monarhiei. Romania a facut un divort amiabil de monarhie".

Cam asta s-a intamplat pe 30 decembrie 1947. Acum, cateva consideratii pe marginea acestui subiect. Ce s-a intamplat este profund neconstitutional si imoral din niste motive foarte solide:

1. Conform Constitutiei de la 1923, in vigoare la acea data, nu se putea schimba forma de Stat decat prin referendum (plebiscit). Asa ceva nu a avut loc;

2. Orice act emis sub amenintare si santaj este lovit de nulitate;


3. Actul de abdicare, in cel mai rau caz, ar fi trebuit scris de Rege, nu sa fie redactat inainte. Mai sus este un exemplu de un decret emis de Mihai I, spre comparatie.

4. Considerand prin absurd ca actul era valabil, poporul roman nu a avut libertatea de a-si alege noua forma de Stat (asa cum se stipuleaza in finalul actului), ci i s-a impus Republica Populara ca forma de guvernamant;

5. Adunarea Deputatilor nu a avut cvorumul necesar pentru trecerea legii care transforma Romania din Regat in Republica, conform proceselor-verbale existente la Arhive.

Groza vorbind Marii Adunari Nationale in primul an al Republicii - 1948. In spate, putem observa un Nicolae Ceausescu tanar.
(Fototeca online a comunismului romanesc)

Departe de a fi doar o tragedie personala a Regelui, "proclamarea" Republicii este o lovitura de gratie data constitutionalitatii. Daca Regele Carol I fusese aprobat prin plebiscit de romani, comunistii au venit "pe tancurile sovietice".


A urmat apoi o demonizare a perioadei regale, dupa care perioada regala insasi a devenit tabu. Exemplu de propozitie din manualul de gramatica elementara, anul 1948: "Regele fura. Regele - subiectul, fura - predicatul". "Odioasa monarhie burghezo-mosiereasca" trebuia stearsa din mentalul colectiv. Asa arata un afis din anii '50 - "Groparii Monarhiei". Fascismul (confundat de comunisti cu nazismul), biserica, burghezia si Regele trebuiau ingropati odata pentru totdeauna de catre proletari.


Sub pastorirea lui Gheorghiu-Dej, in tanara Republica a inceput teroarea, cu deportarile la Canal, temnitele comuniste si decimarea intelectualitatii interbelice. Sub steagul progresului socialist, au fost comise cele mai odioase crime din istoria Romaniei.


Pentru a-si legitima autoritatea, comunistii au inlocuit, de exemplu, vechiul sistem de decoratii cu unul de inspiratie sovietica. Decoratia suprema, "Steaua Republicii Populare Romine", avea inscrisa glorioasa data: 30 decembrie 1947.

23 august a devenit zi nationala.


 
An de an, "Ziua Republicii" era serbata cu fast. In imaginea din 1968, taranii ii sorcovesc pe liderii comunisti la sediul Comitetului Central al PCR.

Ceausescu, "uns" Presedinte - 1974 (Fototeca online a comunismului romanesc).

Dupa Dej, a venit Ceausescu. El a dus absurdul pe alte culmi: s-a autoproclamat "primul Presedinte al Republicii", fiind investit de catre Marea Adunare Nationala ca atare. Intr-o ceremonie din 1974, Ceausescu primea insemnul puterii absolute: sceptrul prezidential. Ceausescu - singurul Presedinte cu sceptru, simbol eminamente monarhic.


Palatul Regal de pe Calea Victoriei, devenit Palatul Consiliului de Stat, gazduia in Sala Tronului, "curatata" de ramasite regale, evenimente oficiale. Doar fresca Ceciliei Cutescu-Storck ce se gasea odinioara deasupra Tronului Romaniei a supravietuit.

Astazi, ne aflam la asa-zisa "a 5-a Republica". Constitutii republicane au fost in 1948, 1952, 1965, 1991 si 2003. Pentru constituitia "democratica" din 1991, tov.
Iliescu si raposatul Antonie Iorgovan au avut grija sa introduca o "clauza salvatoare":

Art. 152, alin. (1) - Dispozitiile prezentei Constitutii privind (...) forma republicana de guvernamant (...) nu pot forma obiectul revizuirii.

Din nefericire, efectele lui 30 decembrie 1947 se vad si astazi, cand traim in Republica Capitalista Romania. Problema cea mare este ca atunci cand a existat posibilitatea unei schimbari, in 1989, un grup restrans si-a acordat anumite prerogative si a confiscat puterea.


 
Regele Mihai, acum batran, revenit in tara, a fost fugarit si expulzat. De-abia in 1997 si-a recapatat cetatenia. Dupa 1990, a existat o teama in randul guvernantilor, dupa ce un milion de oameni a iesit in strada sa-l salute pe Rege, aflat in balconul Hotelului Continental.
Astazi, Regele reprezinta amintirea unei Romanii care ar fi putut fi. El a spus mai demult  "Sa ne iubim tara asa cum este si sa ne luptam sa devina asa cum ar trebui sa fie".
(material preluat de pe rezistenta.net)

Pentru ca reclama ta sa apara mai jos contacteaza-ne folosind pagina de contact

Magazin Salajean Lenjerie Sexy Anunturi Sibiu Anunturi Baia Mare Agentii Imobiliare Baia Mare
You must set the ad_network_ads_405.txt file to be writable (check file name as well).