Portalul judetului Salaj
Sectiuni
Catalog firme Hoteluri & Pensiuni Restaurante Imobiliare Auto Diverse Contact
Autentificare
· Parola uitata?
· Inregistrare
Reclama
Retrospectiva anului 2011!
Adaugat pe 23 decembrie 2011.

Navigare:
· Inapoi la lista de articole
· Inapoi la pagina principala

Retrospectiva anului 2011! 

Anul politic 2011 in Romania.

Noi suntem permanent in ... criza...

În acceptiunea economistilor, criza economica actuala e cantonata între 2007-2009. Interesant, pentru ca nimeni n-ar fi dat vreun semn c-ar fi iesit, iar cei care pretind asta au tiparit bani, asa cum sunt acuzate acum Statele Unite c-ar fi salvat bancile proprii. Va propunem deci sa trecem în revista momentele importante din criza economica mondiala din 2011, cu observatia ca vom trece peste termenii fitosi si tehnici si vom "vorbi" criza pe întelesul tuturor. Iata cele mai importante momente din 2011 în termeni economici.

  • Grecia a anuntat în iunie 2011 ca are nevoie de un împrumut masiv ca sa nu intre în incapacitate de plata. Criza datoriilor tarilor a început de la finele lui 2009, dar abia în octombrie 2011 liderii europeni s-au înteles pe un pachet de masuri. Sigur ca n-a început totul de la Atena ci de pe Wall Street, însa pierderea credibilitatii tarilor, plus cresterile nesanatoase ale economiilor, doar prin piata imobiliara si jocuri bancare, a dus apoi la criza datoriilor statelor suverane. Asa s-a ajuns ca Standard&Poors sa dea minus CCC calificativ Greciei, sa taie ratingul Statelor Unite, iar tari precum Irlanda, Spania sau Portugalia au urmat sa îsi arate slabiciunile. Au urmat încet dar sigur Italia, Ungaria, ceea ce-a dus la criza...tuturor. Însasi Elvetia, o oaza a stabilitatii, a fost nevoita sa intervina asupra monedei lor, desi n-o mai facusera din 1978!!!

  • Și-au început summiturile, din care pentru popoare s-a spus foarte putin însa variantele de lucru erau de-a dreptul surprinzatoare: ba spargerea zonei Euro, ba revenirea la marca germana, franc, etc, ba  formarea clubului SuperEuro, numai cu Germania, Austria, Olanda, Norvegia, la care îsi oferea participarea si Franta. De cele mai multe ori, tari ca România au fost invizibile la summituri, asa cum s-a întâmplat la cel din 27 octombrie, la care am fost doar oaspeti si nici n-am participat la decizia prin care s-a stins 50% din datoria Greciei, recapitalizarea bancilor europene, cresterea fondului de stabilitate la un trilion de Euro. S-a mai vorbit si de închegarea unui grup de 17 tari si de eurobonduri, o idee sugerata dinspre Statele Unite si Anglia, refuzata. Dar s-au facut si pasi mai seriosi, asa cum a fost la întâlnirea din 9 decembrie, unde a reiesit ca statele pot avea grad de îndatorare doar de 60% si pierderi de 3%, care s-a dovedit ca de fapt e de.. 0,5%. Cât despre participarea României la fondul de salvare, presedintele tarii sustine sus si tare ca nu platim nimic, dar a fost clar: cele 6 state nonEuro vor participa cu 50 miliarde Euro...de credeti cumva ca pune Bulgaria banii în locul nostru...asa o fi!!
  • Pe fondul fierberilor din Europa, toti ochii s-au îndreptat încoace, desi sa nu aveti impresia ca mai bine le merge tarilor din Asia sau Africa... sa fim seriosi. E adevarat, Brazilia a împrumutat Europa, lasându-i masca pe cei care o credeau o tara a cafelei, fotbalului si a femeilor superbe. La fel se va întâmpla cu India, care îsi arata deja puterea, desi gradul de saracie e mare si acolo. China în schimb, desi poza în aparentul salvator al Europei, cerând garantia deschiderii totale a pietelor pentru produsele legendare deja "made in China", vorba glumei: Dumnezeu a facut Cerul si Pamântul... restul e facut în China!" Numai ca ulterior, s-a dovedit ca si China a intrat în criza, ca au parasit santiere nationale, orase cu blocuri lasate neterminate, autostrazi, si au preferat sa joace jocuri pe piata, încercând sa împrumute tari, cu dobânzi plus conditii. Presa internationala vorbeste de falimente sonore printre fabricile chinezesti de... orice din plastic, cu patroni fugiti în lume sau sinucisi.Statele Unite par ca se simt bine în pielea lor,desi au o datorie externa monumentala, cum n-au avut niciodata. Au avut un moment dificil, la votarea bugetului, când pareau ca intra în soc, dupa care si-au revenit miraculos, ba chiar au scos mii de locuri de munca si au refinantat banci, ceea ce sugereaza, spun specialistii, ca au dat drumul masinii de printat bani.
  • Ca toate sa fie oarecum bine, nici organismele europene nu au avut reactii ferme. Atât Fondul Monetar International cât si Banca Mondiala au reactionat firav la început, ceea ce s-a vazut mai apoi. Asa ca masuri serioase s-au luat, dar nu la timp si nu ferm. În mai 2010, cei 27 au facut Fondul de Stabilitate, iar pe 29 noiembrie 2011 s-a decis dezvoltarea fondului chiar si cu 30%. Banca Centrala Europeana a intervenit si ea si a început sa cumpere datorii ale tarilor, dar a si facut conventii cu Rezervele Federale ale SUA. S-a mai facut si un Mecanism de Stabilizare, din fondurile UE. Conform Euro Plus Monitor 2011, lansat în noiembrie, cica tarile europene îsi revin încet, dar se vorbeste în continuare de masurile pe termen lung, cum ar fi Uniunea Bugetara... ai carei primi pasi s-au facut pe 15 decembrie, sau Mecanismul de Stabilitate European care ar functiona din iulie 2012. Ramâne de vazut daca moneda Euro va supravietui, mai ales dupa caderea de la mijlocul lui decembrie, mai ales ca o seama de economisti post-keynesieni spun ca a fost slaba, falsa si instabila de la început.
  • Și-am ajuns la jucatorii de pe piata, analisti, specialisti si alte specii de animale greu de înteles. Știu ca ne uitam ca mâtu'-n calendar la burse si la indici si la cifrele ce curg pe ecrane, dar ideea de baza e urmatoarea: criza s-a generat si economiile tarilor si ale noastre au avut la fel de mult de suferit din cauza jucatorilor de pe bursa, a agentiilor de rating si a analistilor de buzunar, marea lor majoritate cu viziuni apocaliptice. Iata câtiva dintre marii jucatori, cei care au contat. Primul e "profetul" Roubini, care ghiceste cu încapatânare sfârsitul capitalismului. Altii sunt agentiile americane de rating, Moody's, Standard&Poors si Fitch, care se joaca cum vor cu ratingurile tarilor si întrebarea e...cui îi pasa si de ce conteaza ce crede..o firma despre o tara. NU-si pune nimeni problema ca ar putea sa fie subiectivi sau sa faca jocuri? Pentru ca speculatorii gen Goldman Sachs sau chiar George Soros au câstigat averi serioase în plina criza "ghicind" cum vor cadea ratingurile, cel din urma a facut 10 miliarde de dolari pariind... la timp pe scaderea ratingului de tara a Statelor Unite de catre Standard&Poors... Un moment interesant al crizei a fost analiza facuta de Universitatea din Zurich ce a dovedit ca 147 de companii si banci din lume, fie americane, britanice, germane. Cercetatorii au tras linii si au facut legaturi si au conexat sute-mii de firme de aceiasi JPMorgan, Goldman&Sachs, Societe Generale, Barclay's si asa mai departe. Și atentie, vorbim de o cercetare ce dovedeste ca 37 de milioane de companii si investitori sunt de fapt fatade ale acestor 147, ceea ce pentru prima oara dovedeste banuielile conspirationiste cum ca... sunt altii cei care conduc lumea, nu presedintii de state! 
  • Pe final de an, se simte însa ca masurile luate de Europa nu sunt îndeajuns si ca fiecare tara are propria agenda si calculele proprii. Unele îsi calculeaza revenirea la moneda nationala, Franta calculeaza nationalizarea a 2-3 banci cu care sa ramâna în caz de dezastru, tarile dau de veste bancilor lor sa îsi traga încet dar sigur banii spre casa, unele tari gen Ungaria sau Anglia se îndreapta spre propriile resurse si încearca sa treaca prin criza asa cum a facut-o Germania în anii 20-30 cu sistemul Ersatz de care.. o fi râs lumea, dar uitati-va la ei!
  • Noi, românii, am procedat cum am stiut, în conditiile date.  Am trecut anii trecuti la un pas pe lânga blocaj, am revenit si am strâns cureaua pe pielea goala. Masuri de austeritate, somaj, disponibilizari din aparatul de Stat, reduceri de salarii si drepturi amânate sunt doar câteva din cele ce ni s-au întâmplat. S-a si vazut de altfel, pe societate: s-a creat o lehamite, se munceste mai în scârba, muncitorul e mai atent sa dea bine în ochii sefului, sa nu fie pe lista, dar nu munceste mai mult. O spun cifrele, exporturile, singurul atuu a fost ca în ciuda secetei crunte sau poate tocmai de aceea, agricultura a mers ca pe roate. Evident ca e raspunsul acela clasic la problema: voi va faceti ca munciti, noi va facem ca va platim. Se vede si în tonusul politistilor, si al profesorilor, la fel cum si în mediul privat au scazut salariile si s-au facut reduceri ce uneori nu se regasesc în cifrele oficiale ale ratei somajului, din motive usor de ghicit.
  • Din pacate si ai nostri din Occident au avut probleme: au câstigat mai putin, preturile au crescut flagrant, ne spun "ai nostri" din Spania si Italia, ba mai mult, bancile crediteaza deja cu maxima prudenta. Din cauza crizei, acolo a reînceput munca la negru, românii odinioara angajati lucreaza acum oarecum zilieri, platiti din mâna.Singurul atuu în aceasta mare de mizerie este, spun guvernantii si "patriotii" si "analistii", e ca românul e învatat sa sufere, sa rabde, sa taca, sa înghita. Pâna când? Vedem la anu', cand sunt si alegeri... ( sursa: infomm.ro) 

Celebritatile care au murit în 2011

Elizabeth Taylor

Una dintre ultimele legende ale epocii de aur ale cinematografiei hollywoodiene a murit la vârsta de 79 de ani în urma unui atac cerebral. Elizabeth Taylor a câstigat de doua ori premiul Oscar, în 1960 pentru rolul principal din „Butterfield 8” si în 1967 pentru rolul principal din „Who's Afraid of Virginia Woolf”. Actrita a devenit celebra pentru activitatile caritabile  însa si pentru cele opt mariaje, doua dintre acestea cu actorul britanic Richard Burton.

Moammar Gaddafi

Fostul lider libian a murit în luna octombrie, linsat si sodomizat de catre revolutionari. Muammar Gaddafi a ajuns la conducerea Libiei în 1969. El a fost inlaturat de la putere, în urma unei revolte care a început la începutul anului 2011. Dupa rasturnarea de la putere, Muammar Gaddafi a spus în repetate rânduri ca nu va parasi Libia si ca va lupta pâna la moarte, lucru care de altfel s-a si intamplat.

Jackie Cooper

Jackie Cooper, interpretul personajului Perry White din seria „Superman” si editorul cotidianului Daily Planet a murit la vârsta de 88 de ani.  La numai noua ani, Cooper devenise cel mai tânar actor nominalizat la premiul Oscar, pentru rolul din filmul „Skippy”, din 1931. A luptat în Marina Americana în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dupa care s-a întors la prima lui dragoste, industria filmului.

Peter Falk

Actorul american consacrat pentru rolul locotenentului Colombo s-a stins la vârsta de 83 de ani, dupa o cariera ce numara peste 70 de filme de televiziune. A câstigat patru trofee Emmy si a fost nominalizat de doua ori la premiile Oscar  la categoria cel mai bun actor în rol secundar în 1961 si 1962. Falk a fost nevoit sa foloseasca un ochi de sticla aproape întreaga viata, dupa ce ochiul stâng i-a fost îndepartat la trei ani, din cauza unei tumori.

Osama Bin Laden

Cel mai cautat terorist al lumii a fost ucis de trupele speciale ale SUA prin împuscare în cap. Liderul organizatiei Al-Quaida a fost considerat principalul suspect al atentatelor din 11 septembrie 2001 din New York si cap al anchetelor în numeroase atentate sincigase din ultimii zece ani. Moartea acestuia nu a fost lipsita de controverse. Fostul colonel din Marina Americana, Bob Pappas atribuie moartea lui Osama înca din 2001 si drept urmare, inutilitatea razboiului din Afganistan.

Amy Winehouse

Cântareata britanica a murit la vârsta de 27 de ani dupa ce s-a confruntat multi ani cu dependenta de alcool ?i de droguri. Cele doua albume ale sale, „Frank" si „Back to Black" - recompensat cu cinci premii Grammy- s-au vândut pâna în prezent în peste 12 milioane de exemplare în întreaga lume. Tatal artistei, Mitch Winehouse lucreaza la o carte despre viata fiicei sale. Cartea se va numi „Amy, My Daughter” („Amy, fiica mea”) ?i va fi publicata de editura Harper Collins.

Steve Jobs

Steve Jobs, cofondator si presedinte al consiliului de administratie al Apple a murit la varsta de 56 ani dupa o îndelungata lupta cu cancerul, care a început în 2003, atunci când a fost diagnosticat cu o forma rara de cancer pancreatic. Acesta a invovat piata tehnologica  prin lansarea unor produse vedeta, precum calculatorul iMac, tableta iPad sau telefonul multifunctional iPhone.

Pentru ca reclama ta sa apara mai jos contacteaza-ne folosind pagina de contact

Magazin Salajean Lenjerie Sexy Anunturi Sibiu Anunturi Baia Mare Agentii Imobiliare Baia Mare
You must set the ad_network_ads_405.txt file to be writable (check file name as well).