Portalul judetului Salaj
Sectiuni
Catalog firme Hoteluri & Pensiuni Restaurante Imobiliare Auto Diverse Contact
Autentificare
· Parola uitata?
· Inregistrare
Reclama
Alegeri parlamentare 2008
Adaugat pe 2 decembrie 2008.

Navigare:
· Inapoi la lista de articole
· Inapoi la pagina principala

Alegerile parlamentare de duminica nu au reusit sa  scoata la vot nici jumatate dintre cetatenii cu drept de vot din tara. Nici judetul Salaj nu a reprezentat o exceptie de la media nationala, inregistrandu-se o prezenta la urne de  43,96%, dintre cei salajenii inscrisi pe listele electorale, conform informatiilor furnizate de catre Biroul Electoral Central.

Singurul dintre candidati care a reusit sa depaseasca primul prag electoral este Seres Denes de la UDMR, care a obtinut pe colegiul Cehu Silvaniei un scor de 65,39 la suta, respectiv 15.979 de voturi din 24.434 de voturi valabil exprimate.

Camera Deputatilor

Pentru Camera Deputatilor, au fost distribuite in judet 215.320 de buletine de vot, din care au fost neintrebuintate si anulate un numar de 122.825 de buletine. Conform informatiilor furnizate de catre BEJ Salaj, numarul de voturi valabil exprimate a fost de 89.061, iar voturi nule – 1.850. Un numar de 1.581 de alegatori au votat in alb.

Rezultatul voturilor valabil exprimate de salajeni claseaza UDMR-ul pe primul loc cu 24.064 de voturi, fiind urmat de PSD cu 22.717 voturi. Pe locul trei s-a situat PD-L-ul, care a reusit sa adune 21.131 de voturi, in vreme ce pentru PNL au optat doar 15.368 de alegatori. Celelalte doua partide inscrise in cursa pentru Camera Deputatilor au scos un scor extrem de slab: PRM – 2.093 de voturi, PNG-CD – 1.419 voturi.

Senat

Pentru Senat, au fost numarate 89.462 de voturi valabil exprimate, la care se adauga 1.614 voturi nule si 1.418 voturi in alb. Si la Senat UDMR-ul s-a situat pe primul loc cu 25.059 de voturi. Pe locul doi se situeaza PSD-ul, cu un numar de 24.521 de voturi, urmat de PD-L cu 22.981 de voturi si PNL cu 13.452 de voturi. Celelalte doua partide care nu au reusit sa treaca pragul electoral au obtinut: PNG-CD – 1.930 de voturi si PRM – 1.519 voturi.

Situatia pe colegii:

Camera Deputatilor:

In Colegiul nr. 1 - Simleu Silvaniei pentru Camera Deputatilor candidatul PD-L, Lucian Bode, a obtinut 35 la suta, iar candidatul PSD+PC, Filonas Chis, 27 la suta. In urma redistribuirii reprezentantul colegiului in Camera Deputatilor este Lucian Bode de la PD-L.

In Colegiul nr. 2 - Cehu Silvaniei pentru Camera Deputatilor deputatul UDMR, Seres Dénes, a obtinut 65 la suta din voturile valabil exprimate, candidatul PD-L Mirel Olahut 14 la suta, iar candidatul PSD+PC Vlad Galateanu 9 la suta.

In Colegiul nr. 3 - Jibou – Valea Somesului pentru Camera Deputatilor, candidatul PSD+PC Iuliu Nosa a obtinut 43 la suta, iar candidatul PNL Dumitru Rus, 26 la suta. In urma redistribuirii voturilor, reprezentantul colegiului in Camera Deputatilor este Iuliu Nosa de la PSD+PC.

In Colegiul nr. 4 - Zalau pentru Camera Deputatilor candidatul PNL, Mirel Talos a obtinut 27 la suta, candidatul PD-L Ioan Abrudan 25,3 la suta, iar candidatul PSD+PC, Ionel Ciunt, 24,8 la suta. In urma redistribuirii voturilor, reprezentantul colegiului in Camera Deputatilor este Mirel Talos de la PNL.

Senat:

In Colegiul nr. 1 - Simleu Silvaniei – Cehu Silvaniei candidatul UDMR, Fekete András a obtinut 44 la suta, iar candidatul PD-L, Ioan Mocan, 25 la suta. Fekete Andras este noul senator al Colegiului 1.

In Colegiul nr. 2 pentru Senat - Zalau – Jibou  candidatul PSD + PC, Gheorghe Pop a obtinut 36,6 la suta, iar candidatul PD-L, Onorica Abrudanu, 26 la suta, primul obtinand in urma redistribuirii voturilor, mandatul de senator.

Estimari la redistribuire:

La Camera Deputatilor, avand rezultatele celor patru partide care acced in Parlament, avem un numar total de 83.280 de voturi care se impart la cele patru colegii uninominale pentru deputati, rezultand un coeficient electoral judetean de 20.820 de voturi.

Pentru ca Seres Denes a reusit sa obtina locul de deputat din prima etapa, UDMR-ul iese din calcul. Raman doua partide care indeplinesc coeficientul electoral judetean: PSD cu 22.717 voturi si PD-L cu 21.131 voturi.

Iuliu Nosa, candidatul PSD pe colegiul Jibou a reusit sa se claseze pe primul loc si va ocupa locul de deputat. La fel, Lucian Bode, candidat PD-L pe colegiul Simleu Silvaniei, obtinand cele mai multe voturi, va fi reprezentantul celor din colegiu in Parlament. Ramane doar colegiul Zalau, unde s-a clasat pe primul loc liberalul Mirel Talos, dar partidul sau nu a indeplinit coeficientul electoral judetean, avand doar 15.368 de voturi. Astfel, reprezentantul Zalaului in Parlament va fi desemnat in urma redistribuirii nationale, acolo unde fiecare dintre cei patru candidati au sanse sa castige.

Pe aceeasi schema de calcul, cele patru partide parlamentare insumeaza in Salaj 86013 voturi exprimate pentru candidatii la Senat. Acest numar se imparte la doi, numarul de colegii pentru Senat din judetul nostru. Avem astfel un coeficient electoral judetean de aproximativ 43.006. Cum nici unul dintre cele patru partide nu a reusit sa obtina un numar de voturi suficient, vom afla cine sunt reprezentantii nostri in Senat in urma redistribuirii nationale.

Pentru ca reclama ta sa apara mai jos contacteaza-ne folosind pagina de contact

Magazin Salajean Lenjerie Sexy Anunturi Sibiu Anunturi Baia Mare Agentii Imobiliare Baia Mare
You must set the ad_network_ads_405.txt file to be writable (check file name as well).